dilluns, 9 de març del 2015

La llegenda del gegantàs Puigmal


Gegantàs convertit en cim del Pirineu, Puigmal és l’únic vestigi d’un antiquíssim relat sobre el pas de la vida nòmada i caçadora de les  glaciacions a la implantació de la ramaderia en un món més càlid. Vinculat als déus que transmeten la saviesa, per protegir la fauna i eradicar la fam entre els homes Puigmal els ensenyà a munyir i a fer formatges. Diu la llegenda que, en cessar la cacera, bèsties i persones convisqueren sense por fins al jorn que al Mal Caçador se li desvetllaren atàvics instints i desenterrà les armes, però encara ara hi ha gent que malda per recuperar aquella vella harmonia.

Del pòster "Éssers mitològics dels PPCC". Il·lustració de Jordi Coll.



Puigmal (figura de Jordi Rangil)







Puigmal al Calendari 2016 de mitologia catalana. Il·lustració d'Anna Ribot-Urbita

Tota la informació a:

Mitologia dels Països Catalans

Amb textos de Dani Rangil, il·lustracions de Laia Baldevey i pròleg d'Agustí Alcoberro.

Editorial Efadós (2022)



4 comentaris:

  1. La pàgina de desembre del calendari de paret m'ha portat a voler-ne saber més i sóc aquí llegint i rellegint aquesta llegenda tan preciosa. No me'n cansaria.
    Referents tan propers i viscuts per a mi com la vall de Núria i el Puigmal m'amagaven Sant Gil i tanta saviesa. D'en Joan Amades a tu, Dani. Gràcies per descobrir-nos-la.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies pel comentari, m'anima i dona vida al blog.

      Elimina
  2. Felicitar-vos pel vostre blog. A Catalunya necessitem mite i èpica-llegendes com el pa que mengen. La vostra feina coadjuva a fer nació.

    ResponElimina