divendres, 13 de febrer del 2015

Sant Valentí: festa americana o catalana?

Ara farà un any, publicàvem Sant Valentí o sant Jordi o les lupercals?, on explicàvem l’autèntic origen de la festa dels enamorats en les festes romanes. S’ha estès molt la creença que la diada de sant Valentí és una imposició consumista vinguda dels nord-americans, però abans que Colom arribés al Nou Continent, els catalans ja el celebràvem com el dia dels enamorats.

A casa nostra, bressol de la fórmula sant Valentí-ocells-enamorats, la tradició s’anà perdent fins que fa unes dècades retornà de la mà de campanyes publicitàries consumistes. Això, sumat a la creença d’un origen anglosaxó i a l’arrelament de la rosa per sant Jordi, ens ha fet dir a molts abrandats patriotes, amb un desdeny indissimulat: “jo sóc més de sant Jordi”, però ara pla, ens ho haurem d’empassar, perquè descobrim estupefactes que, a més de ser els creadors mundials de la diada de sant Jordi, també ho som de la de sant Valentí. A enamoradissos ningú no guanya als catalans i, ben mirat, pel sol fet de suportar-nos diàriament, les nostres parelles bé es mereixen flors i regals ben sovint, i una parcel·la ben guanyada al cel per tota l’eternitat. Catalans, s’ha acabat el dilema: a la memòria dels vells Luperc i Faune, som de sant Jordi i de sant Valentí.

Tota la informació a:

Mitologia dels Països Catalans

Amb textos de Dani Rangil, il·lustracions de Laia Baldevey i pròleg d'Agustí Alcoberro.

Editorial Efadós (2022)





19 comentaris:

  1. Quant de temps he viscut enganyada pensant que això de celebrar Sant Valentí com a diada dels enamorats era una invent dels americans afavorit pel consumisme! Ara veig clar que els catalans no tenim una festa dedicada al l'amor sinó dues! Visca Sant Valentí!

    ResponElimina
  2. Merci Dani, molt interessant, com sempre.

    ResponElimina
  3. Voldría contrastar si la imatge de "The parliament of foules" es tracta d'una il·lustració de William Morris, mestre del moviment Arts & Crafts a Anglaterra. Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament, David: "From Geoffrey Chaucer, The works of Geoffrey Chaucer now newly imprinted, Hammersmith, UK, printed by William Morris at the Kelmscott Press, 1896, State Library of Victoria, RARESEF 094 K29CH, pp 312–13."

      Elimina
  4. u au, això no té ni cap ni peus. No podem argumentar quelcom així basant-nos només en un poema i en condicions climatològiques: és una estupidesa. I encara diré més: la tradició (en cas d'existir malgrat no tenir-ne cap tipus de prova directa) hauria mort i hauria tornat de la mà de les campanyes consumistes. No és nostra, la nostra ha mort, i la que trobem avui és l'anglosaxona i capitalista. Per tant, res a celebrar.

    ResponElimina
  5. A mi també m'ha encantat. Gràcies, Dani.

    ResponElimina
  6. Els catalans celebraven Sant Valentí perquè algun bagenc va demanar un bocí del seu cos com qui s'emporta un tros del mur de Berlín. Com que Sant Valentí va ajudar a casar parelles els de Navarcles pensaven que aquest bocí feia miracles i hi anaven a resar. No se sap com tota Catalunya va fer seva aquesta moda. Aleshores algú va dir que els ocellets s'aparellaven el 14 de febrer. Què maco! I aleshores va córrer el cava a dojo a tot arreu.

    ResponElimina
  7. No era patró dels lladres a Catalunya Sant Valentí? o es vol amagar...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament, segons el Costumari Català "hom tenia sant Valentí per patró dels estafadors, dels malpagadors, dels trampistes i dels enredaires". No seré pas jo qui ho amagui, però tampoc puc reproduir íntegrament les tres pàgines que hi dedica el Costumari ni aquest article pretén ser una investigació exhaustiva sobre tots els aspectes del personatge.

      Elimina
  8. Cal pensar en le festa de Ribes de Fresser i en tota la comarca del Ripollés que te un munt de capelles dedicades i en la tradició d'aquelles terres, on no es parla d'estafadors sino ben altri pero visca sanyt Valentí ien Valentí Cases per nèixer a la central del Molí

    ResponElimina
  9. Sant Valentí Bisbe i Màrtir de Molins de Rei
    http://molendinoregio.blogspot.com/2017/02/sant-valenti-bisbe-i-martir-de-molins.html

    ResponElimina
  10. Qui dubta que el Sant Valentí que ara ens torna de la mà del comerç i dela cursileria universal, va ser portat prèviament de la mà de la religió catòlica, quan els colonitzadors van imposar els seus deus i sants per desbancar els Moctezuma, Kalis i altres divinitats autòctones ?
    Jo crec que aquestes celebracions-consum actuals son ja lluny de l’origen.
    I sí, és molt interessant que puguem anar recuperant bocins d’una història nostra, que per raons de propaganda política s’han anat perdent en el silènci.
    Felicitats a tots els que s’agraden de capbussar en el passat.
    En quant al dia dels enamorats... suposo que tothom podria celebrar quan i com vulgui els seus amors, i amb qui vulgui .Només faltaria!

    ResponElimina