dimarts, 30 de maig del 2017

L'Home de la Mar

Explicaven els vells pescadors de la platja de la Mar Bella de Barcelona que el 23 de juny es pot veure l’Home de la Mar, que de dia és una persona com les altres, però a entrada de fosc es capbussa en mar i agafa forma de peix. Els seus consells són molt valorats, car entre la gent coneix totes les coses del mar i entre els peixos totes les coses de la terra. Fa 5.000 anys ja era venerat entre els sumeris; conegut com a Enki o Ea, els va trametre coneixements com l’agricultura, la geometria, l’arquitectura o l’escriptura, que van fer possible la primera civilització del món.


Home de la Mar (il·lustració d'Anna Ribot-Urbita, Calendari 2017 de mitologia catalana)

Tota la informació a:

Mitologia dels Països Catalans

Amb textos de Dani Rangil, il·lustracions de Laia Baldevey i pròleg d'Agustí Alcoberro.

Editorial Efadós (2022)

3 comentaris:

  1. totes les cultures tenen punts en contacte. però això és fer-ne un gra massa. sempre havia sabut per grans entesos que LU era terra i no pas home.
    T'has llegit La historia empieza en Sumer de N. S. Kramer?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segons el Sumerian Cuneiform English Dictionary, Ed. Peter i Tara Hogan, el significat de Lu és Home. També ho recull així la Wiquipedia anglesa en diverses entrades. Enlloc tradueixen Lu com a Terra. Desconec les vostres fonts, com també desconeixia Kramer, però tractant-se de textos tan antics, mai no podem tenir seguretats absolutes.

      Elimina
  2. Molt molt interessant. Els punts de contacte amb cultures tan diferents i de llocs tan llunyans. I com les religions diferents tenen tanta simbologia comú.
    Jo acabo de llegir Las huellas de los Dioses molt interessant per anar trobant tots aquests misteris dels que en tenim noticia per les meravelles arquitectòniques que han quedat.
    Gràcies per compartir

    Mª Antònia Castellana

    ResponElimina