dimecres, 22 de juny del 2016

Sant Avi i sant Albà, inventors de l'arada

Aquests dies, al Costumari català, hi trobem dos sants amb històries idèntiques, sant Avi (17 de juny) i sant Albà (el 21). D’ells es diu que eren reis i pagesos, que van inventar l’arada i que foren impulsors de l’agricultura, portant al seu poble riquesa i prosperitat.

Del Costumari català (Joan Amades)

En la nostra memòria ancestral perduren els mites del pas del paleolític al neolític, de la vida nòmada caçant i recollint fruits silvestres, a la vida sedentària del pagès agricultor i ramader. La llegenda del gegant Puigmal rememora l’inici de la ramaderia, confrontada amb el passat caçador, i aquests suposats reis i sants apunten a la divinitat a qui atribuírem el descobriment del treball de la terra. La condició de reis d’Avi i d’Albà delata el seu caràcter diví, ja que en les mitologies antigues sovint els reis eren déus i els déus, reis. De fet, la vinculació del governant amb Déu l’hem vist encara molts de nosaltres, en les monedes de Franco: “Caudillo de España por la gracia de Dios”.

Els sumeris Adapa, Apkallu o Enki, van transmetre la saviesa divina als humans, i entre aquests coneixements, el de l’agricultura, com Demèter a Grècia, Ceres a Roma, Osiris a Egipte o Esus entre els celtes. Vet aquí els avis dels nostres Avi i Albà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada